למעלה מ-2 מיליון תיקים פתוחים מטופלים כיום בסניפי הוצאה לפועל. חלקם נפתחו לדרישתו של נושה שלא הצליח לגבות את הכספים המגיעים לו. חלקם נפתחו בעקבות צבירת חובות המעידים על התנהלות כלכלית לקויה ואילו חלקם נפתחו עקב חוב פיגורים שהלך ותפח בעקבות קנס או תשלום מחייב שלא כוסה. במאמר זה נעמיק את ההיכרות עם מערכת ההוצאה לפועל ונפרט לגבי ההתנהלות.
הוצאה לפועל – על מי ומה?
כולנו מכירים את ההוצאה לפועל כמנגנון השיניים של המדינה, שמטפל בהליכי גבייה שלא בוצעו כראוי מצידם של אנשים וגורמים פרטיים או עסקיים (חברות בע"מ, תאגידים וכדומה). ובכן, על פי ההגדרה הבסיסית ביותר, הוצאה לפועל הוא שם ההליך שנפתח כנגד אותם אנשים המחויבים לשלם לגורם אחר.
ההליך פשוט
אדם שלא שילם את הסכום הכספי שהוטל עליו לשלם מקבל בדואר הודעת אזהרה ובתוכה גובה החוב לפירעון, פרטי הזוכים (כלומר, פרטיהם של מקבלי הכספים מהחייב) ומועד התשלום האחרון לפירעון. בשלב זה אמור מקבל ההודעה לשלם ומוקדם ככל האפשר. אך מה קורה כאשר אין אפשרות לשלם כעת וכבר הוזהרנו שהיעדר הפירעון יביא לסנקציות נוספות?
הסנקציות השונות
במצב כזה הסנקציות השונות ובראשן עיקול לנכסים והכספים של החייב אכן באות לידי ביטוי בשלל דרכים. אדם שיש לו חוב בהוצאה לפועל הוא אדם שצבר ריביות גבוהות ומנופחות שמצטברות בסופו של דבר למאות אחוזים המתבטאים בקנסות והחזרי הוצאות.
תקופת האזהרה
ולכן אם תקופת האזהרה חלפה, יהיה צורך לפעול מול הוצאה לפועל במספר דרכים אפשריות כמו בקשה לחקירת יכולת (המשקפת יכולת החזר מצידו של החייב), התנגדות לחוב או הגעה לפשרה עם הזוכים. חקירת היכולת מתבצעת באופן כמעט אוטומטי לחייבים שהוכרזו כמוגבלים באמצעים או כאשר ניתן צו תשלומים לחייב מסוים.
הזכאי יכול לדרוש מיוזמתו חקירת יכולת שתאתר נכסים הקיימים אצל החייב ובכך להפעיל עליו לחץ כדי להחזיר את חובו.
זכויות החייבים בהוצאה לפועל
בכל אחד מהשלבים הללו רצוי שיהיה מעורב תכנון אסטרטגי יעיל, אותו מתווה בעל מקצוע שמכיר היטב את לשכות ההוצאה לפועל ואת תהליכי הגבייה, לצד כל האפשרויות המשפטיות העומדות לזכותו של אדם בהתאם לחוק הישראלי.
כך לדוגמה חשוב לדעת שבעת חקירת יכולת מוקפאים כל הליכי הגבייה. דוגמה אחרת היא של בקשות להארכת מועד שייתכן ויאפשרו לחייב מרווח נשימה יעיל יותר עד שיוכל לשלם את חובו.
כל אחת מהפעולות המבוצעות כלפי הוצאה לפועל מחייבת טיעונים והצדקה קונקרטיים ולכן חשוב להסתייע בעורך דין הוצאה לפועל שמתמחה בסילוק חובות דרך הליכי חדלות פירעון והבראה כלכלית.
שום הגבלה איננה נצחית
למרות שרבים נרתעים מהליכים שנוגעים להוצאה לפועל, חשוב שתדעו ששום הגבלה איננה נצחית והיא לא תהיה גזירת גורל. כחייבים, קיימות לכם מספר רב של דרכי פעולה לשיפור המצב, כאשר לכל פעולה שכזו קיימים חוקים ותנאים משלה. זוהי סיבה נוספת להסתייע בעורך דין המתמחה בדיני ההוצאה לפועל, שיוכל מעצם ידיעת אותם התנאים לא רק לשפר את מצבו של החייב אלא גם לזרז את כל ההליכים בעניינו.
פתיחת תיק בהוצאה לפועל
אם פתחתם עסק שנכשל, התעכבתם לאורך זמן ממושך עם תשלומים מסוימים, המינוס שולט בחשבון הבנק שלכם ונצברות לכם ריביות ועוד ועוד חובות, הדרך מכאן לפתיחת תיק נגדכם בהוצאה לפועל קצרה מאוד.
אדם שנוטל הלוואה מגורם כלשהו כמו הבנק ולא מצליח לעמוד בתשלומים, צפוי לקבל הודעה על העברת החוב לטיפול עורך דין המייצג את בעל החוב ואם בנקודה זו עדיין לא יתרחש פירעון (או פשרה שתביא להסדר תשלומים חדש במידת האפשר), נפתח תיק בהוצאה לפועל, ממנו נשלח לחייב מכתב נוסף להסדרת החוב.
חוב אשר נגרר
אם גם במקרה הזה החוב נגרר ללא גבול, יחולו סנקציות רבות וקשות שפשוט יאלצו את החייב לשלם את חובו ויותירו אותו במקביל ללא גישה תקינה לנכסיו כעת ובעתיד.
חשוב להבין שבגרירת חובות, גם החייבים עצמם צריכים בשלב מסוים לשקול לומר די למצוקה הכלכלית והלחץ הנפשי שהם מצויים בהם.
אם הם מגיעים למסקנה שהם לא מצליחים עוד לעמוד בחובותיהם ובלחץ הכלכלי ורוצים לראות את האור בקצה המנהרה – כעת עליהם לעשות מעשה.
כדאיות חדלות הפירעון
רבים חוששים מההשלכות של הליכי חדלות הפירעון (ההליך החדש שמחליף את פשיטת הרגל) ובעיקר מפני "אות הקלון" שהם ישאו עמם בכל פעולה כלכלית עתידית.
אלא שלהבדיל מפשיטות הרגל שהיו נהוגות עד לפני כמה שנים, חדלות הפירעון מתמקדת בשיקום כלכלי וביצירת דף נקי וחדש ללא סנקציות עתידיות ומבלי שהעבר הכלכלי הגרוע ייחשב כתם שחור לכל החיים.
הליכי חדלות פירעון
כמובן שהליכי חדלות פירעון לא מקלים על החייבים וכרוכים במשמעת כלכלית קשה ובשיתוף פעולה מלא לאורך כל ההליך, אך מי שיעמוד בהחזרי חובותיו לאורך תקופה יכול לקבל הפטר מהמשך התשלומים ויצא לדרך כלכלית חדשה ומטיבה, ללא חובות מהעבר.
אין סיבה לפאניקה
כל עוד החייב הסדיר את חובו, התיק שהיה לו בהוצאה לפועל ייסגר. אבל מה קורה אם הקושי הכלכלי מוסיף להתקיים גם במהלך ביצוע ההחזרים? אם עדיין קיים קושי לשלם ולמרות שניתן צו תשלומים או שבוצעה פריסת תשלומים מסוימת, יהיה אפשר להגיש בקשה מסודרת כדי לבחון את נושא התשלומים מחדש.
בתקופה זו יהיה צורך להמשיך ולעמוד בתשלומים כסדרם ולא להפסיק אותם, אך ככל שקיימת התקדמות גדולה יותר בתשלומים שכבר הוחזרו, קיים סיכוי להגיע לקראתו של החייב ולצמצם קצת את הריביות או לסגור את התיק לגמרי.
להגיע להפטר המיוחל
קבלת הפטר היא השאיפה של כל החייבים המצויים בהליכי חדלות פירעון. חייבים אלו צברו חובות כתוצאה מהתנהלות כלכלית לקויה אך שבוצעה בתום לב וכעת נדרשים להחזיר אותם באמצעות הליך בירוקרטי קפדני אך מסודר וממוקד, שבסופו יוכלו להתפטר מהמשך תשלומים.
הליכים במסגרת פשיטת רגל
בעבר הליכים אלו בוצעו במסגרת פשיטת רגל, שאספה בצו כינוס את כל חובותיו של פושט הרגל והכריזה על תשלום חודשי קבוע. צו הכינוס הקפיא את המשך תהליכי הגבייה וההגבלות שהחייב סבל מהן אך הוא נדרש לעמוד בהליך פשיטת הרגל שבמקרים מסוימים הלך והתעכב עד לסיומו.
תהליך חדש – חדלות פירעון
כיום הוחלפה השיטה בהליך קצר ואפקטיבי יותר המכונה חדלות פירעון. במסגרת חדלות הפירעון מתקבל צו תשלומים הקובע את גובה התשלום החודשי ומקפיא את הליכי הגבייה. הפיקוח על התהליך מתבצע על ידי נאמן במינוי בית המשפט, שמוודא שהחייב עומד בתנאי הצו ומדווח על כך לבית המשפט. הידוק הפיקוח האישית והשפעתו האדירה של הנאמן לטובה על ההתנהלות המשפטית מספקים תמריץ חיובי יותר לסיום מהיר של ההליך ובסיומו קבלת הפטר שקובע את הפסקת התשלומים ויציאה לפרק כלכלי חדש.
יש לאן לפנות!
משרד עורכי הדין מזור קנפו ושות' ממקד את פעולותיו באופק הכלכלי החדש לחייבי הוצאה לפועל ומלווה את הליכי חדלות פירעון עד להבראה כלכלית מלאה. המשרד מספק שירותי ייעוץ, ליווי וייצוג שוטפים בכל הנוגע לחוקי ההוצאה לפועל לרבות ביטול הגבלות ועיקולים, קבלת הפטרים, איחוד תיקים, עיכוב הליכים ועוד.
בנוסף מספק המשרד את כל הדרוש כדי לצאת לדרך כלכלית חדשה לרבות סיוע מיועצים לכלכלת המשפחה ויועצי משכנתאות שיעמדו לצידם של החייבים גם תוך כדי הליכי חדלות הפירעון.
מערכת ההוצאה לפועל היא המנגנון שדרכו גופים, שיכולים להיות הן גופים ציבוריים והן גופים פרטיים, גובים את חובותיהם מאנשים שחייבים להם כסף ולא מכסים את חובם. כיום ישנם מעל 2 מיליון תיקים פתוחים ופעילים שמטופלים על ידי מערכת ההוצאה לפועל, שבהם היא גובה את החובות של אזרחי המדינה.
מנגנון ההוצאה לפועל מוסמך להפעיל סנקציות מסוגים שונים כנגד מי שלא משלם את חובותיו, במטרה להניע אותו לכסות את החובות. בין הסנקציות הרווחות שמטילה ההוצאה לפועל ניתן למנות הוצאת צווים (כמו צו עיכוב יציאה מהארץ), עיקולים (כמו עיקול חשבון הבנק, עיקול המשכורת( והגבלות נוספות.
אם אדם לא שילם את חובותיו כנדרש, עלול להיפתח כנגדו תיק בהוצאה לפועל. במקרה כזה, נשלחת אל אותו אדם הודעת אזהרה בדואר, שבה מודיעים לו על פתיחת התיק, על גובה החוב הקיים שלו, על פרטי הזוכים (שלהם הוא חייב כסף) וכן מועד התשלום האחרון לפירעון החוב.
אם פתחו נגדכם תיק בהוצאה לפועל, ואתם לא יודעים כיצד להתמודד עם המצב המלחיץ והתובעני, תוכלו לפנות לסיוע וייעוץ משפטי של עורך דין הוצאה לפועל. עורך הדין מכיר את ההליך לעומק, ויידע כיצד להדריך אתכם כל הדרך אל סגירת החובות – ואף לביטול הסנקציות שייתכן והוטלו עליכם.