לייעוץ ראשוני ללא התחייבות
ניצולי שואה קשישים נלקחו בכפייה מדירתם לבדיקה פסיכיאטרית בשלוותא כעת הם תובעים את הדיור המוגן בו הם מתגוררים, את מנהלת הדיור המוגן ואת מנהלת השירות הסוציאלי.
לבית משפט השלום בכפר סבא, הוגשה תביעת לשון הרע על ידי בני זוג קשישים. הבעל הינו שריד נרדפי הנאצים, מפקד בסיס לשעבר בחיל האויר והאישה אשת חינוך לשעבר ומלמדת בהתנדבות ילדים, נגד מנכ"לית ומנהלת השירות הסוציאלי בבית המוגן בו הם מתגוררים.
על פי התביעה אותה הגישו באמצעות משרד עורכי הדין לויטה מזור קנפו ושות' עו"ד ונוטריון, בחודשים האחרונים סובלים התובעים מהתעמרות של הנהלת בית הדיור המוגן 'עד 120 הוד השרון', דווקא מידי מנהלת הבית המוגן, לירון מרחב והעובדת הסוציאלית שחר קרופקין, בניסיונות לפגוע בהם, כלכלית ופיזית, שהגיעו לשיא, על פי התביעה, עם הוצאת הוראה לבדיקה פסיכיאטרית כפויה כנגדם.
בחודש דצמבר האחרון העבירה קרופקין הכפופה להוראותיה של מרחב, בקשה אל הפסיכיאטרית המחוזית, להוצאת צו לבדיקה בכפייה של התובעת ולשם תמיכה בבקשתה, דיווחה נתונים שסולפו בכוונת מכוון, רק לשם אישור צו הבאה לבדיקה בכפייה.
בעקבות תלונת השווא של הנתבעות, הגיעו לבית הדיור המוגן, אחים מטעם פסיכיאטרית המחוז ולקחו את בני הזוג בכוח תוך כדי קשירתם ופציעתם, לבדיקה פסיכיאטרית בכפייה בבית החולים הפסיכיאטרי שלוותא, שם הסכימה התובעת מרצונה החופשי לעבור בדיקה פסיכיאטרית.
הבדיקה נערכה והתובעים שוחררו לביתם ללא כל קביעת מסקנות פוזיטיביות באשר למצבם הפסיכיאטרי או הבריאותי.
יצויין כי בני הזוג פונו לבדיקה הפסיכיאטרית הכפויה מתוך דירתם המוגנת במתחם דיור מוגן (בית אבות), כשההנהלה האמונה על ביטחונם של התובעים, הכווינה את האחים לדירתם ובכוונת מכוון, לא הודיעה להם כי באים לפנותם ולא שלחה כל גורם מקצועי להיות נוכח בפינוי, ש"הפך אלים", נכתב בתביעה על ידי עורכי הדין חיים מזור וגיא קנפו ממשרד לויטה מזור קנפו.
"מי שכן היה נוכח לפינוי שבו התובע הובל כשהוא פצוע ושותת דם מידיו וזרועותיו והתובעת קשורה למיטה, היו שכניהם, חבריהם, מטפלים בבית המוגן, אורחים ועוברי אורח, שנוכחו לכך שבני הזוג מובלים כאחרוני הפושעים לבדיקה פסיכיאטרית בכפייה, דבר שהותיר רושם לא בר תיקון על התובעים בעיני העדים לאירוע המצער והמיותר".
כעת מבקשים בני הזוג מבית המשפט לקבוע כי המעשה שעשו הנתבעות, מהווה פרסום של לשון הרע ובגין מעשה זה תחויבנה לשלם לתובעים, 160 אלף שקלים ולקבוע כי הנתבעות תפרסמנה התנצלות, תיקון או הכחשה, בצורה אשר אינה פחותה מדרך פרסום לשון הרע אותו ביצעו.
לרועי נמשכו ללא ידיעתו מהחשבון אלפי שקלים. • ישראלי שחי בחו"ל כבר שנים התלונן על הוצאה של יותר מ-200 אלף דולרים בכמה הזדמנויות שונות – גם כן ללא ידיעתו. • שניהם נתקלו בתגובה רפה של הבנקים: "אמרו שזה לא כל כך מעניין". • עורך דינו של אחד הלקוחות, אחרי שזכה בתביעה נגד הבנק, טען: "מה קורה כשגונבים לכם מהחשבון? אתם לבד".
זה יכול לקרות לכל אחד מאיתנו – מתעוררים בבוקר, ומגלים שאלפי שקלים נגנבו מחשבון הבנק שלנו. כך קרה לרועי מאנה, לקוח של בנק לאומי שגילה שבתחילת החודש שעבר שנמשכו לו מהחשבון 9,000 שקלים. הוא מיהר לסניף הבנק בציפייה לקבל סיוע בהתחקות אחר מי שפרץ לו לחשבון, אך גילה שמאותו רגע הוא צריך להתמודד לבד עם הבנק.
יש לא מעט אנשי מקצוע שונים אשר מחכים להזדמנות שיוכלו לרמות ולעקוץ אתכם. האוכלוסיות המיוחדות הן בהחלט טרף קל ולעיתים גם עסיסי. לאור המצב העגום, עו"ד גיא קנפו ממשרד מזור-קנפו ושות' בטור ייעוץ על חדלות פירעון לאוכלוסיית בעלי המוגבלויות.
ככלל חוק הכשרות המשפטית קובע בראשיתו כי כל אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר לידתו ועד מותו. כלומר יכול אדם בעל צרכים מיוחדים להיכנס למצב של חדלות פירעון, כלומר מצב של אי יכולת לשלם את חובותיו גם בפריסת תשלומים.
לכלל זה יש חריג, והוא כאשר אדם לא יכול להבין את המשמעות של נטילת הלוואות/ סיכונים והתנהלות פיננסית/ כלכלית שגרתית של אדם מן הישוב.
במצבים מסוג אלו ישנם אפוטרופוסים, כלומר האדם הוכר כפסול דין ומשהוכרז כך, פעולותיו המשפטיות הם של קטין. רוצה לומר, כי כל פעולה משפטית (יצירת התחייבויות ו/או קבלת זכויות) צריכה להתקבל באישור נציגו (אפוטרופוס).
פעולה משפטית ללא הסכמת אפוטרופוס מראש לא חוקית וניתנת לביטול. השאלה המהותית היא האם אותו אדם בעל צרכים מיוחדים כשיר.
ביהמ"ש השלום בת"א קיבל את טענת ב"כ הגרוש, עו"ד גיא קנפו, לפיה כל עוד לא הוקצבו מזונות אסור לחייב לשלם עבור ילדיו שכן הדבר מהווה העדפת נושים אסורה.
שופט בית משפט השלום בתל אביב, דן סעדון דחה את בקשתה של גרושה להורות על ביטול הליך חדלות פירעון של הגרוש, מאחר והוא לא שילם את תשלום המזונות של ילדיו. השופט סעדון קיבל את טענת בא כוח הגרוש עו"ד גיא קנפו, בניגוד לעמדת הנאמנת, כי כל עוד לא הוקצבו מזונות בהליך, מנוע החייב מלשלם מזונות לקטינים ללא החלטה המתירה זאת, הואיל והדבר מהווה העדפת נושים וכן הפחית את דמי המזונות בעשרות אחוזים.
צו פתיחת הליכים ניתן לבקשת המבקש לפני כשנה ובמסגרת הצו לא נקבע הסכום שעל החייב לשלם כמזונות קטינים. רק לפני כחודשיים, הוגשה על ידי החייב בקשה להקצבת מזונות. בינתיים הגרושה, הגישה בקשה להורות על ביטול הליך חדלות הפירעון ובמסגרת הבקשה טענה כי ממועד מתן צו פתיחת ההליכים חדל החייב מלשלם את מזונות ילדיו הקטינים וצבר פיגור קצר בתשלום המזונות.
בא כוח החייב, עו"ד גיא קנפו, טען בתגובה בין היתר, כי בנו של הגרוש התגורר עמו, והחייב נשא בכל מחסורו. כמו כן החייב גם מייחס לגרושה פעולה בתרמית על מנת לקבל כספים מהמל"ל בתואנה כי החייב אינו משלם לה מזונות.
בתקופת הקורונה מצאו עצמם הרבה בעלי עסקים חסרי אונים אל מול חובות ונושים. עו"ד חיים מזור, המתמחה בהליכי פש"ר, מסביר את כל מה שצריך לדעת על שיקום כלכלי.
חובות הן כמו קוץ שנתקע לנו בגרון ומסרב לצאת. הם מעיקים על חיינו עד לרמה היומיומית כאשר אנחנו מבינים שכל עוד לא נפרע את החוב, לא נוכל להמשיך ולנהל את העסק שלנו בצורה בה אנחנו רוצים. תקופת הקורונה הביאה איתה הרבה דאגות וחששות לליבם של בעלי העסקים שלעיתים מצאו את עצמם חסרי אונים אל מול הנושים השונים.
הוא משמש כיועמ"ש של "השולמנים" ונאבק למען ההכרה בזכויותיהם של העצמאים דרך מסדרונות הכנסת. הוא לא שולל השתלבות במסגרת פוליטית על מנת "להשפיע מבפנים", עד אז הוא מסייע בשיקום כלכלי ובנדל"ן בפירמה המצליחה שבבעלותו.
על רקע מערכת הבחירות השלישית המתקרבת אלינו בצעדי ענק, יחד עם מבול המפלגות שמוקמות בימים אלו ממש ונלחמות על הקולות של כל אחד ואחת מאיתנו, ניכר כי המשבר הכלכלי יהווה את אחת הסיבות המרכזיות שיובילו בוחרים אל הקלפי בחודש מרץ הקרוב.
מי שחווה על בשרו את השלכות התקופה המאתגרת הוא לא אחר מאשר עו"ד גיא קנפו, רק בן 31, אך כבר בעליו של פירמת עורכי הדין המצליחה "מזור קנפו ושות"' יחד עם שותפו, עו"ד חיים מזור, המתמחה בשיקום כלכלי ונדל"ן. בד בבד, משמש כיועץ המשפטי של ארגון "אני שולמן" ונמנה בו גם כחבר הנהלה. במסגרת התפקיד הוולנטרי אותו מבצע עו"ד קנפו, הוא נוכח בהפגנות בשטח, נאבק עבור זכויות העצמאים ברמה המשפטית, מגיש הצעות לסדר יום בכנסת וכן יושב לעיתים בוועדות הכנסת השונות. '
'אני עושה זאת כבר למעלה מחצי שנה, מאז תחילת משבר הקורונה", הוא מספר. "חש סיפוק אדיר, נוכח העובדה שאני באמת מצליח לעזור לבעלי עסקים בתקופה ההזויה בה אנחנו נמצאים. עוזר להם בשמחה גדולה ולפעמים גם ללא עלות. עבורי זו שליחות אמיתית".
מה הכוונה במונח "שיקום כלכלי" בו המשרד שלך מתמחה?
"הכוונה כאן היא למעשה להוביל את האנשים שאיתרא מזלם – הסתבכו או נכנסו לחובות כלכליים למצב בו הם מסוגלים לנהל את חשבון הבנק שלהם בצורה טובה, לנהל תזרים ומאזן כספי חיובי ולהיות בבקרה על גרף ההוצאות.
המשרד שלנו מספק בהיבט הזה פתרונות עבור בעיות כלכליות שונות, לרבות חובות והסדרי חוב. לפני שמגיעים להליך של חדלות פירעון, אנו מחפשים אחר פתרונות חלופיים טובים ויעילים יותר.
לדוגמא הסדרי נושים כוללנים או הסדרי חובות פרטניים, כמו גם גיוס מימון באמצעות הלוואות גישור המאגדות את כל החובות תחת קורת גג אחת.
צוות המשרד יודע לספק את הפתרונות הללו באמצעות שיתוף פעולה נרחב מצד בעלי מקצוע בתחומים משלימים כמו מאמנים מאיגוד היועצים לכלכלת המשפחה.. ויועצי משכנתאות".
איזה סוג של עורך דין אתה?
"אני עורך דין לא פראייר שיודע להתבטא ולהציג את הטיעונים המשפטיים בצורה ברורה. לוחם צדק אמיתי שיודע לעמוד על שלו. מצד שני, אני ער ורגיש למה שהלקוחות שלי עוברים. זה מגיע ממקום שזה מציק לי בבטן ופשוט לא נותן לי מנוח. אני בהחלט יודע להסתכל על דברים ממקום טוב ולקחת את הסוגייה המשפטית לכיוון של פתרון במטרה להוביל את לקוחותיי לתוצאה המיטבית מבחינתם".